Търговците на дребно поискаха гратисен период за въвеждането на новите мерки срещу коронавируса, за да реорганизират дейността си.

Снимка: Ладислав Цветков

От вчера за редица дейности на закрито се изисква зелен сертификат.  

Няма как да влезем без документа и в моловете, големите магазини, фитнеси, спортни клубове, басейни и университети.

Той е нужен за барове, ресторанти, кина, театри, циркове, концерти, музеи и галерии.

Документът е необходим и за служители в такива обекти. Той се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, преболедуване и тест срещу COVID-19.

Държавата следва да обезщети бизнеса, апелират от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

От организацията излизат с няколко искания към здравното министерство, които според тях ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

Отсрочка за влизане в сила на заповедта на МЗ 

„Имаме нужда от „отсрочка“ при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА. Според тях отсрочка се налага и поради предвидените в самия зелен сертификат срокове.

Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация.

Безплатни тестове за всички 

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички.

Те припомнят, че 1,5 млн. антигенни тестове са доставени на България от ЕК. Призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или да има друг тип държавна подкрепа за сектора.

Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, зеленият сертификат ще бъде задължително изискване. 

Помощи за служителите

БРА препоръчва още да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си.

Друго искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез зелен сертификат, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

Зелен сертификат не само в големите търговски обекти

Зелени сертификати да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка. Според тях струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Ще се съобразим изцяло със заповедта на Министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. с новите противоепидемични мерки. Влошаващата се обстановка с коронавируса в България притеснява и нас, посочват още от БРА.