Изчезнали са документи за обществената поръчка за над 250 милиона лева за строителството на тунел "Железница" на автомагистрала Струма, научи bTV. Липсва офертата на един от кандидатите и това е една от основните причини за спиране на търга.

Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те участници и правят невъзможно провеждането на търга.

На 31 март изпълнителният директор на АПИ е забелязал, че липсва една от папките в обществената поръчка. Подава сигнал в полицията, след което в пътната агенция влизат служители на СДВР. Има и арест.

Важната документация се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията.

В нея се е влиза само с магнитна карта и достъп имат само изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка.

Според Пирин Пенчев от АПИ изчезването на документите компрометира изцяло процедурата и принципите за публичност, прозрачност, честна и лоялна конкуренция. Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка.

Ако процедурата не бъде прекратена при такива нарушения, това би довело до 100% корекция от осигуреното европейско финансиране.

„Към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение”, заяви Пирин Пенчев. В решението на УС са изтъкнати и други мотиви.

От АПИ посочиха, че незабавно започват работа по подготовка на нова документация, така че следващото правителството да може да я обяви отново в срок от 2 до 3 месеца.

„Всички предприети от АПИ действия са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес”, посочи Пенчев.

Служебният министър Спас Попниколов бе категоричен, че продължаването на процедурата при сегашната ситуация би довела до спиране и пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществените поръчки.

„Не мога да допусна такъв тип нарушение на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение. При отговорно и професионално отношение в работата, процедурата може да бъде обявена отново след около 2 месеца. Проектирането и строителството на обекта да приключат в срокове по Оперативната програма”, посочи служебният министър.

Според него редовният кабинет следва да предприеме всички мерки за ново обявяване на процедурата, без да допуска нелогично и необосновано забавяне.

„Както и следва да продължи положените от нас усилия за обявяване на процедурата за изграждане на отсечката на Лот 3.2, а именно Кресненското дефиле, защото именно забавянето на тази процедура е най-същественият риск за загубата на европейски средства”, посочи той.

Най-дългият и най-скъп тунел в страната трябваше да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. Сегашното решение поставя под риск средствата, които, ако загубим, ще се поемат от българския данъкоплатец.

Още в петък вечерта полицията е проверила домовете на членовете на комисията. Има досъдебно производство срещу един от членовете на комисията.

Кой е той и коя е фирмата, чиито документи са изчезнали, очаквайте в следващите емисии на bTV Новините.