Представители на различни организации в таксиметровия бранш от цялата страна днес се обявиха категорично против предложените промени в Закона за автомобилните превози, които предвиждат ограничаване на възрастовата граница на таксиметровите автомобили.

Миналата седмица бяха публикувани предложения на депутати от БСП за промени в ЗАП за възрастовата граница на таксиметровите автомобили и минимална тарифа от съответната община.

От бранша настояват такситата да могат да работят до 15-годишна възраст (вместо до 10-годишна), а 8-годишни автомобили да могат да се регистрират. Основният им мотив е, че ниското потребление на услугата не позволява изплащането на нови коли.

Ако това не бъде въведено, от пазара ще отпаднат най-малко 30 на сто от такситата. Ако се увеличи възрастовата граница на такситата, много от тях ще излязат от сивия сектор и ще плащат данъците си, смятат още превозвачите.

Таксиметровите шофьори заявиха, че търговците на автомобили и лизинговите къщи са били облагодетелствани от досегашния режим за години на таксиметровите автомобили.

Те приемат предложението за по-чести технически прегледи, които сега са на 6 месеца, и строг контрол за хигиената и добрия външен вид на такситата.