Заплахата, която идва от Русия, не е по-малка за България, отколкото за балтийските съюзници на НАТО. Това съобщи бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

„След прекрояването на границите от Русия и подкрепата за сепаратисти в Източна Украйна част от съюзниците на НАТО са притеснени за своята сигурност”, обясни Тагарев и допълни, че тези въпроси са били обсъдени още пролетта на миналата година.

Именно това е причината за разполагане танкове на НАТО в България и други страни от Източна Европа, която разбуни духовете през последните дни. По думите му така се подкрепят силите за отговор на НАТО и е начин да се успокоят съюзниците, които се притесняват от Русия.

„Създават се тези сили с много голяма степен на готовност – те трябва да могат да реагират много бързо”, обясни Тагарев. Това, което правят САЩ, които са най-големият съюзник и имат по-големи възможности, е да дадат пример, допълни той.

Бившият министър заяви, че 250 единици тежко въоръжение са по-малко и от бригада. „Това не може да се приема и като заплаха за страна, извън НАТО”, отбеляза той. „Една бригада не може да направи нищо навън, а да действа бързо, когато са се появили „вежливи военни човечета”, каза още Тагарев.

Идеята е да има почти постоянна военна подготовка, да идват съюзници от Западна Европа и Северна Америка, подчерта той. Според него това е добре за България, защото националната сигурност е застрашена заради агресията на Кремъл и хибридната война и тактика, която използва в Крим и Източна Украйна.

„Това не означава, че утре ще ни нападнат с армия, но ако не се вземат мерки сега, след време ставаме все по-уязвими”, каза той.

Вижте целия разговор във видеото: