„И следващата година финансирането за отбрана ще е не по-малко от 2% от БВП. Разходи, които не сме виждали в последните 20 години. Затова имаме възможност да инвестираме както в отбранителни способности, така и в тяхното медицинско осигуряване и в частност в медицинска болница Сливен“, посочи министърът на отбраната в Тодор Тагарев в Сливен.

„Министерството на отбраната ще продължава да инвестира в развитието на болничните заведения от системата на Военномедицинска академия“, увери той.

„Болницата осигурява преди всичко Българската армия и формированията в региона, както и нашите съюзници, които са тук, за да гарантират по-високата ни сигурност. Болницата е много важен актив и за гражданите на Сливен и региона“, подчерта в словото си министър Тагарев.

На тържеството присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Процесите на реновация в МБАЛ – Сливен ще продължат и в следващите две години“, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той поздрави началника на МБАЛ – Сливен полк. д-р Илиян Комитов за изградения чудесен колектив в болницата и изказа уважение към свършеното от тях по време на пандемията от Covid-19.

Генерал-майор Мутафчийски бе категоричен, че МБАЛ – Сливен има своето място на здравната карта в региона и днес, за разлика от преди години, никой не може да оспори смисъла от нейното съществуване.

„От създаването си до сега болницата е важна част от военномедицинското осигуряване в Югоизточна България с принос и в гражданското здравеопазване. Увеличават се отговорностите по медицинско осигуряване на многонационалната бойна група и военните формирования от Българската армия, разположени в зоната на отговорност на МБАЛ-Сливен към ВМА“, посочи в изказването си нейният началник полковник Илиян Комитов.

Той подчерта, че всички постигнати добри резултати в работата не биха били възможни без най-важното - човешкият капитал, и изказа уважението си към целия личен състав на болницата и медицинските пунктове във военните формирования за демонстрирания стремеж и отговорно отношение при изпълнение на поставените задачи и служебни задължения. Полковник Комитов благодари на медиците за тяхната отдаденост, човешко отношение, емпатия, професионализъм и компетентност и им пожела здраве, късмет, вяра в собствените възможности и кураж за преодоляване на предизвикателствата.

Министърът на отбраната, началникът на ВМА и началникът на МБАЛ - Сливен откриха реновираната сграда на отделението по Инфекциозни болести в МБАЛ – Сливен, която е част от структурата на ВМА.