Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за епидемия от морбили. Причината - рекорден брой деца не са имунизирани. През 2021 г. 40 милиона деца не са ваксинирани срещу една от най-заразните болести.

У нас покритието остава под нужното за колективен имунитет. С първа доза са близо 90% от децата, а с втора - 85%. Все пак се отчита минимално покачване на обхвата от 2020 г. Тогава беше годината с най-ниско покритие.

От здравното министерство са разпоредили общопрактикуващите лекари да проследят неваксинираните в листите си и в кратък срок да поставят пропуснатите имунизации срещу морбили.

Лекарите са категорични, че място за тревога от ваксината срещу морбили няма за сметка на заболяването, което протича тежко.

„Морбилито е една много тежка инфекциозна болест, с остро начало, високи температури, честно се усложнява“, обясни общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

Тя си спомня и епидемията от морбили у нас, избухнала преди тази от COVID-19.

„Явно COVID пандемията, която наложи едни мерки на дистанция, стопира всички заболявания, които се предават по въздушно-капков път. Но сега, когато бариeрата се вдигна и това, което се събра като огромен язовир от болести, ще се изсипе върху нас“, смята Даскалова.

При епидемията през 2019-та година синът на Вили Брайкова се оказва контактен на болен от морбили. Научават от личната си лекарка.

„Тя ни се обади и ни каза „имаше жена с морбили в кабинета, и трябва да ви изследваме“. Върнахме се и установихме, че няма развити антитела от първата ваксина, и решихме, че ще го ваксинирахме повторно, за да не развие заболяване, ако недай Боже нещо се е случило“, казва Вили Брайкова.

Заради лесното предаване на морбили от човек на човек ваксинационното покритие трябва да е поне 95%, за да се ограничи рискът от епидемия. В света то намалява.

„За миналата година данните показват 9 милиона в света, от които 120 000 са починали. И това са основно деца. Това е заболяване, от което ако не си боледувал и си в контакт с болен, почти няма шанс да не се заразиш. 2019 и 2020 г. имахме много голям епидемичен взрив с над 2000 обхванати деца. Всички бяха неваксинирани“, каза проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

През 2022 година у нас има установен един случай на морбили - при мъж на 61 години.