Свобода на избор за раждане вкъщи трябва да имат не само родилките, но и медиците. Това мнение изрази в студиото на „Тази сутрин” д-р Валентина Григорова, началник отделение в АГ болница „Тина Киркова” по повод искането на Българският хелзинкски комитет за правна регламентация на раждането вкъщи.

Организацията завежда дело в Страсбург срещу държавата заради това, че в момента жените в България не могат да разчитат на медицинска помощ, ако решат да раждат в дома си.

„Медицинският екип трябва да може да избере дали ще поеме риска и отговорността за два човешки живота при домашни условия, при липса на организирана системна мрежа”, каза д-р Григорова.

По думите й, трябва да има подготвени медицински лица, които да реагират в такава обстановка. А каквото и раждане да има в здравно заведение, който и да го води, зад себе си има голям екип, каза лекарят.

„Никого не агитираме да ражда вкъщи, но считаме, че една жена трябва да има право да избере дали да ражда вкъщи или в болница”, каза юристът в БХК Мирела Заричинова.

Д-р Валентина Григорова обаче каза, че не би поела ангажимента да поеме раждане вкъщи. Въпреки 38-годишния си опит.

„Едно раждане се знае как започва, но не се знае как ще завърши”, посочи лекарят. В момента раждането в болница се води от екип с акушер, който води самото раждането и акушер, който поема бебето, като при нужда се разчита на неонатолози.

В европейските страни, в които раждането у дома е позволено, има изискване родилката да може да бъде откарана в болница за минимум 5 минути. Там обаче при родилката не отива лекар, а акушерки, обучени да водят раждане вкъщи.

Заричинова обаче каза, че комитетът не оспорва и правото на избор на лекаря дали да се съгласи да асистира раждане извън болница. По думите й, става дума за искане на правна регламентация на процеса. А ражданията вкъщи в момента са много по-рисковани заради липсата на медицинско лице.

В Холандия например 30% от ражданията стават вкъщи, а в Австрия е позволено в присъствието само на един акушер.