Активизирали се свлачища затвориха редица пътища в Смолянско.

Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров обяви бедствено положение в седемдневен срок по-рано днес. Решението е взето на извънредно заседание на Щаба за защита при бедствия, а причините са преливането на р. Чая, пропадане на пътя за с. Добралък и активизирали се свлачища по пътя Асеновград – Смолян.

Движението по пътя Смолян – Мадан ще бъде пуснато до 15 септември, увериха от регионалното министерство след направен  оглед на свлачище при Тикале. То се образува още в началото на март, но след дъждовете отново се активизира.

Снощният дъжд повлече след себе си нови скални маси по пътя за село Забърдо. Поставената преди месец нова мрежа също е разкъсана.

Проблеми след пороите има и в чепеларското село Павелско. Там активизирало се свлачище заплашва да срути три къщи.

Снимка: btvnovinite.bg

Ново свлачище на 6000 тона скални маси блокира движението на главен път Пловдив – Смолян и се образуваха километрични опашки от автомобили. Късния следобед движението беше възстановено, но предстоят редица обезопасителни акции в района, заради опасността от ново свличане на скали.

В община Садово е обявено частично бедствено положение, тъй като река Чая отново проби дигата край село Катуница и наводни стотици декари земеделски площи. Рано тази сутрин асфалтовият път, който свързва селата Катуница и Ягодово с летище Пловдив се оказа под два метра вода.

Вече месец фермерите алармират, че трябва спешно да се почисти коритото на реката и да се укрепи дигата.