Свинското месо може да поскъпне с около 50% до края на годината, ако не бъде овладяна заразата от африканската чума. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите.

От понеделник досега цената на свинското се е покачила с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина то се оскъпява с още средно 20%.

В месарски магазин вече отчитат лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се прецени дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от заразата по прасетата, а от цената.

По данни на брашновите организации българинът консумира средно по 35 килограма свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo,  твърдят от Асоциацията за защита на потребителите.

„Ако не бъде овладяна кризата с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има възможност да се стигне до 50% поскъпване. Ако средната цена е 7-7,50 лева за килограм свинско месо, има възможност да стигне до 13,50- 14 лева”, обясни Пейо Майорски, председател Асоциацията за защита на потребителите.

От брашна не изключват този сценарий, но заради друга причина - световна тенденция за поскъпване на свинското.

„Целият свят е един голям скачен съд и не може да има изолирани цени в нито една държава”, коментира : Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни продукти, включително пилешкото, прогнозират от експерти от бранша.

В момента около 50% от свинското у нас произвежда от наши животновъди, изчисляват от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина прасета.