Българските полицаи са сред най-добре платените в Европа. Изводът е от доклад на Световната банка. Според изчисления на финансовата институция, заплатите им са като тези на колегите им в скандинавските страни.

Като се вземе предвид покупателната способност според стандарта на живот, униформените в България са на едно ниво на заплащане с колегите им в Швеция и Норвегия, твърдят от Световната банка. Малко по-назад в доклада са страни като Дания, Естония, Литва и Латвия.

Сметките на най-големия синдикат в МВР обаче са различни. „По наши данни средна европейска заплата в органите за сигурност е 31-38 000 долара годишно. Докато за нашата страна, стартовата е не повече от 4500 и с развитие във времето – към 6000 долара. Разликата е 7-8 пъти”, посочи зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Докладът е изготвен по искане на финансовото ни министерство, а мнението на синдиката не е търсено. Според Кузманов има поводи за съмнения дали няма прикриване на данни.

Нереалистични сравнения и стари данни откриха в доклада и от Центъра за изследване на демокрацията. „Анализът показва един много кризисен момент за МВР, а именно – вие имате много висок разход за сигурност на глава от населението спрямо БВП, а, от друга страна, имате недостатъчно заплащане на средните полицейски служители, което води до напускане на системата и огромен процент незаети места”, коментира Тихомир Безлов.

Докладът отчита и че България е с едно от най-ниските нива на надеждност към полицейските служби в Европейския съюз. За да бъде повишено, Световната банка препоръчва оптимизиране на раздутата администрация, така че "ресурсите да се използват по-добре, а не непременно да се харчи повече".