Преброяването на врабчетата в България започва на 22 април. Миналата година в акцията се включиха стотици доброволци, които установиха, че у нас има 5204 птици от този вид.

С кампанията „Ние броим врабчетата“ от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязват Световния ден на врабчето на 20 март, съобщава БТА. Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света.

В редица големи европейски градове птиците от този вид са намалели драстично или са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство и нарастването на шума в градовете, отбелязват от БДЗП.

Птиците като цяло са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората, допълват от дружеството.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции. За целта на преброяването е създаден сайт www.vrabcheta.bg. Всеки желаещ да се включи, може да го направи между 9:00 и 12:00 часа на 22 април.

Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна. Принос в инициативата може да има всеки със смартфон и мобилен интернет, допълват организаторите. Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско.