Преди години, когато Светослав Иванов все още не е водещ на предаването "120 минути" по bTV, а начинаещ журналист, той отправя покана за интервю към любимия си автор - хорър писателя Стивън Кинг. Асистентката на Кинг обещава лично да предаде посланието на Иванов, а отговорът не закъснява. Той обаче е "не".

Днес за Светослав все още е цел да интервюира писателя, а вече има и добър повод да го направи - това, че си припомни тази история в подкаста "Първа страница", общ проект на Webcafe.bg и "С книги под завивките".

Иванов е свикнал той да отправя въпросите към различни личности по разнообразни теми в рамките на “120 минути” всяка неделя. Този път обаче му се наложи за 45 минути да размени ролята си на интервюиращ с водещите на "Първа страница" - Темз Арабаджиева и Антон Биров.

Разговорът се превърна в увлекателно приключение из читателския вкус на журналиста, отношението му към професията и съветите му към хората, които обмислят да се захванат с нея, гледната му точка за изпълнения с разделения свят, в който живеем, и още много.

Защото без значение колко са, минутите никога не достигат с интересни събеседници. Чуйте разговора със Светослав Иванов в шестия епизод на "Първа страница" ТУК.

Иванов е и автор на вече две книги - сборника с пътеписи "Там, където загинаха дърветата", и този с коментари от предаването му, озаглавен "Чудовища и будители". Сам посочва, че появата на трета книга зависи от това в него да се появи правилната нагласа и вдъхновение.

А за момента вдъхновението е работата му и може би затова Светослав разказа много за журналистическия си път, споделяйки различни моменти от него - от първите години в ефира на "Дарик Радио", когато отправя и поканата към Стивън Кинг, през отразяването на конфликти в Близкия изток до днешната му отговорност, която носи като водещ на публицистично предаване с многобройна аудитория.

Съветът му към всички онези млади хора, които обмислят дали да не тръгнат по неговите стъпки, е да помислят каква е причината да искат да се занимават журналистика, защото търсенето на слава или пари не е добър мотив.

Журналистиката обаче върви ръка за ръка с литературата. А сред страниците в литературните спомени на Светослав Иванов се крият първото българско издание на "Приказки от хиляда и една нощ", както и един рецитал на "Опълченците на Шипка". Вижте още ТУК.