Бившият главен секретар на МВР и настоящ координатор на "Атака" Светлозар Лазаров обвини глобализацията и правозащитни организации за ромските гета и образуването им в организирани престъпни групи на родов принцип.

Той определи новото си кариерното развитие като „явна тенденция” и даде пример с премиера Бойко Борисов, който също е направил завой към политиката. Лазаров отрече да „човекът зад Сидеров” и посочи, че партията без лидера е повод за "разсмиване на зрителите на bTV рано сутрин".

По думите му с полицията се е справила добре с конфликта в Асеновград. „Има задържани, не беше допусната ескалация и сблъсъци. Проблемът не бива да се разглежда самостоятелно. Това е дълбок проблем назад във времето”, каза той.

С преглед назад в историята Лазаров коментира, че проблемите с ромите започват от годините след прехода. Тогава битовата престъпност прераснала в тежки криминални престъпления и са се появили първите организирани групи. „Това е една структура, която функционира на родови и кланови характеристики, затворена система, в която трудно проникват службите за сигурност, криминалните служби и институциите. Това е еволюирала ромска престъпност. После глобализацията доведе до негативно развитие на тези процеси. Има финансиране на организации, които са много загрижени за интеграцията на ромите”, заяви той.

По думите му ромското население у нас се ислямизира. Примери за това според него са джамията в Асеновград, за която чул от хората, че била финансирана от Саудитска арабия. А в старозагорския квартал „Три чучура север” се готвело да се строи ислямистко училище.

„Хората които се грижиха за правата на ромите доведоха за тези процеси. Много проекти минаха за интеграцията им и резултата го виждаме. При Асеновград трябва да имаме предвид връзката с махалата в Пазарджик. Там имаме две дела за съпричастност и поддръжка на Ислямска държава. Ако не се вземат мерки тази ислямизация ще доведе до радикализация”, предупреди Лазаров.

По повод протестите на полицаите и исканията им за по-справедливи възнаграждения бившият главен секретар заяви, че с търпение неата ще се постигнат и не бива когато се работи за увеличаване на придобивки и възнаграждения, да се правят за едни, а не за други.

Повече вижте във видеото: