Много е важно засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик“ да сключат нови полици възможно най-бързо от днес до 18 август, за да са покрити и защитени. Това посочи Светла Несторова, която е председател на Асоциацията на българските застрахователи по повод фалита на кипърското дружество.

Тя уточни, че компанията не е български застраховател. „Регистрирана и лицензирана е в Кипър и работи у нас на принципа на свобода на установяване. Голямата част от портфейла й са застраховките „Гражданска отговорност” – 200 хил. автомобила. Може да кажем, че е кипърска компания, но развива дейността си у нас”, посочи тя.

Според съществуващото законодателство на ЕС, надзорът на застрахователното дружество се извършва от страната, в която то е лицензирано – съответно Кипър.

Несторова обясни, че Кипърският надзор е реагирал бързо, преди няколко месеца, но не е била дадена гласност на това. Не се знае дали това е умишлен фалит, но според нейната професионална оценка, този сектор страда от липсата на премии и ниски цени и това е едно логично развитие на нещата, след като почти целия портфейл на тази компания е бил съставен от полици „Гражданска отговорност“.

Несторова обясни, че Кипърския гаранционен фонд ще трябва да обезщети засегнатите граждани у нас. На същия принцип вноските към българския гаранционен фонд ще послужат за обезщетяване при фалит на български застраховател, оперирал в Европа.

От Асоциацията на застрахователите прогнозираха и възможно двойно увеличение на полицата. Според тях сред причините за срива на "Олимпик" може да се окаже и цената на гражданската отговорност - след като Върховният касационен съд разшири обхвата на близките, които могат да искат обезщетение след катастрофи, ще се наложи ново двойно поскъпване на полиците.