200 хиляди автомобила ще се окажат без Гражданска отговорност от петък. Причината – компанията „Олимпик”, която е регистрирана в Кипър и действа у нас със свои клонове, е в процес на несъстоятелност. Застраховани чакат изплащане на щети с месеци.

От Комисията за финансов надзор първоначално обявиха, че имат ограничени правомощия по отношение на клонове. По-късно обаче стана ясно, че застраховките „Гражданска отговорност” в „Олимпик” ще се анулират автоматично, а гражданите ще трябва да сключат нови.

Ако предизвикаме катастрофа с изтекла застраховка "Гражданска отговорност", то ще трябва сами да платим обезщетението, а в някои случаи то може да достигне и до милиони. За да избегнете това, трябва до началото на 18 август да сключите нова застраховка с друга компания.

Заплатените премии за неизтеклата част на годината подлежат на връщане в производството по несъстоятелност, което се води в Кипър, допълват от КФН.

Въпреки, че по закон процент от всяка застраховка "Гражданска отговорност" се насочва към Гаранционния фонд, от там обявиха, че дейността на „Олимпик” на територията на България не се гарантира от тях. В същото време пък от компанията съобщиха за bTV, че към фонда са платили над 16 милиона лева.

Проблемът с неизплатените щети е само върхът на айсберга, предупреждават експерти.

Снимка: bTV

Директорът на „Олимпик – България” Пелагея Евтимова заяви, че проблемите със старите щети не са по вина на клона в България: „От надзора в Кипър с назначението на този специален ликвидатор или надзорник, процедурата е такава – ние предоставяме всички претенции, той ги проверява и одобрява”.

А от месец май ликвидаторът не е одобрил нито лев плащане. Под въпрос е кога и дали въпросният ликвидатор ще одобри онова, което компанията трябва да върне за месеците, в които гражданската отговорност не е важала.

При средна застраховка от около 200 лева и ако приемем че важат до края на годината, то някъде ще потънат около 13 милиона и половина.