Български светини се рушат – мазилката в Паметника на Свободата на връх Шипка пада, сигнализират зрители на bTV.

А в подножието на върха, в едноименния град са нужни около един милион лева, за да бъде ремонтиран храм-паметникът „Рождество Христово“.

Снимка: btvnovinite.bg

Паднала и изкъртена мазилка във вътрешността на Паметника на Свободата – такава гледка посреща Милен Динев от Бургас. Той и съпругата му в неделя решили да покажат на децата си един от символите на българската свобода. 

Паметникът се нуждае от ремонт, не отрича директорът на Национален парк-музей  Шипка – Бузлуджа Чавдар Ангелов. Добавя, че вече се работи по въпроса.

„Миналата година успяхме да направим техническия паспорт на паметника, изработено и съгласувано е заданието за проектиране. Следващата седмица предстои да бъде избран изпълнител, който да изработи самия инвестиционен проект с количествено-стойностни сметки“, каза Ангелов.


На двадесетина километра в подножието на върха, в град Шипка гордо се извисяват кубетата на Златната църква.

Построен през 1902 г. и реставриран през 2003 г., днес храм-паметникът „Рождество Христово“ спешно се нуждае от ремонт. Рушат се фасадите и камбанарията с 12-тонната камбана.

Църквата е обследвана напълно, направено е и 3D заснемане. За реконструкцията и трябват 1 млн. лв. Игуменът на Шипченския манастир сподели, че парите са непосилни за църквата.

За спасяването на храма от разруха има обявена и дарителска сметка. За една година по сметката са постъпили 12 хил. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако и Вие искате да помогнете, може да го направите, като дарите пари на:

ФОНД ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ

IBAN BG84STSA93000005734265

BIG STSABGSF