Състоянието на патриарх Неофит, се подобрява, заяви за bTV началникът на Отдел "Протокол" при Светия Синод Емил Велинов.

По думите му лекарите от Военно-медицинската академия полагат максимални грижи, а вчера двама духовници са били при него и всички се надяват да посрещнат Рождественските празници заедно с патриарха.

По-рано днес в Пловдив митрополити се събраха за конференция, но и за да се помолят за здравето на Българския Патриарх и Софийски митрополит. Молитви отправиха и миряни в цялата страна. 

 

В сряда Софийският митрополит Неофит бе приет във Военномедицинска академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

Чрез ефира на bTV началникът на протокола на Светия синод се обърна към всички вярващи:

„Да са спокойни, че Патриархът се подобрява, при него вчера бяха двама наши колеги, много добър екип се грижи за него. И се надявам в много скоро време с него да честваме Рождественските празници".

"Молитвите си, надеждата си и опованието си възлагаме на Бога, на Исус Христос, който изцерява всяка болест и всяка немощ на човека. Той е лекарят на лекарите, той да изцери, да дарува крепко здраве на патриарха ни Неофит Митрополит Софийски и патриарх български, както до сега и за напред вдъхновен от светия дух да ръководи светата ни църква към божието царство“, каза пловдивският митрополит Николай.

"Молитвите ни са всекидневни. Именно тези духовни събирания усилват молитвата. Христос е между нас, Христос чува силната ни молитва, която е за здраве на Негово Светейшество и за просперитета на родната ни света църква“, сподели Сионий Велички, игумен на Бачковския и на Троянския манастир.

И в църквите в страната молитви отправиха малки и големи.

"Преподавам религия, така че се моля винаги за него, не само сега, когато е болен. И се надявам, дай Боже, милостив Бог, да му даде крепко здраве, още дълги да е начело на Българската православна църква", каза Калинка Пейчева.

Софийска света митрополия призовава духовенството утре да отслужи молебен за здравето на Българския патриарх Неофит във всички храмове.

По темата работиха Николета Хаджийска и Леда Виденова.