Несебър представи данни за брачните церемонии в общината през изминалата година. Сред тях се открояват няколко интересни събития.

75-годишен американец се е оженил за 26-годишна българка от Несебър. Разликата във възрастта им е повече от впечатляваща – близо половин век.

Българин на 71 години и българка на 69  години са най-възрастната двойка, врекла се във вярност в Несебър през 2023 г., отбелязват от общината.

През изминалата година браковете, сключени в Несебър, са общо 151. От тях има съюзи между българка и норвежец, българка и гражданин на Люксембург, българин и казахстанка, тунизиец и българка. В Несебър своята любов са запечатали с подпис и изцяло чуждестранни двойки от Русия и Украйна.
 
От общината посочват, че магнетизмът на Несебър и утвърждаването му като град на любовта привличат много двойки от цял свят и от страната, където да се врекат във вярност. Магията на древността, уникалните природни дадености и романтиката на морския бряг омайват влюбените и те все по-често избират старинния град, за да изрекат обета си за вярност един към друг, добавиха от общинския пресцентър.

В сравнение с данните от предходните няколко години, когато венчавките са между 107 и 139, през 2023 г. се бележи ръст на сватбите в Несебър. 

Първата сватба през 2023-та е била на 6 януари - Богоявление, а последните две са се състояли на 10  декември. Менделсон е звучал най-много пъти през септември, когато сключените бракове са общо 35. От тях пет са се състояли на 9 септември, по четири са били на 10 и 19 септември. През юни "Сватбеният марш" е звучал тридесет пъти. Другите два предпочитани месеца за брак през 2023-та са били май и август.

През настоящата 2024-та година първата сватбена церемония е била на 11 януари, а за днес - 14 февруари, заявка за един брак, допълват от общинската администрация.