Водата във Варна може да поскъпне, признаха от местното ВиК дружество. Оттам очакват Министерството на околната среда и водите да ограничи подаваното количество от язовир „Камчия“ заради значителното намаляване на водните запаси в него.

Ползването на вода от алтернативни източници, обаче, излиза далеч по-скъпо.

Варна се захранва месечно с около 3 млн. кубика вода от язовир „Камчия“ и с около 2 млн. кубика от карстовите извори в Девня. Заради пониженото ниво в „Камчия“ предстои количествата за морската столица да бъдат ограничени. От язовира се захранва и Бургас, който обаче няма друга алтернатива.

„Разбира се, че когато Варна може да получи от Девня – този 1 млн. в повече вода е хубаво да я акумулираме в „Камчия“, за да може да стигне за Бургас. Като министър съм длъжен да се грижа за всички. И ако Варна не би могла да изпадне в криза, това положение, което би могло да бъде Бургас, за Бургас не е така“, заяви екоминистърът Емил Димитров.

Изворите в Девня, които са още от римско време, имат достатъчен дебит да посрещнат нуждите на Варна. Водата ,обаче, идва посредством помпи, което значително оскъпява доставянето ѝ.

„7-8 пъти по-скъпо. В новия бизнес план, ако се запази тази тенденция за преобладаващо подаване на вода от Девненските извори, ще бъде отразена тази корекция, защото тя няма как да се поеме от дружеството“, обясни Михаил Маринов, заместник-директор на ВиК – Варна.

По темата днес активисти на партия „Възраждане“ проведоха акция в областната управа. „Не трябва да се вдига цената на водата и също като вас пред министъра съм апелирал да не се спира водоподаването от язовир „Камчия“, каза областният управител Стоян Пасев. 

От местното ВиК дружество увериха, че поскъпване със сигурност няма да има до края на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!