Студентският празник – 8 декември, тази година преминава в сянката на пандемията и ограничителните мерки. Заради противоепидемични мерки традиционните масови събирания са забранени.

Ресторантите и дискотеките, които по традиция приемат празнуващите, са затворени. Ресторантите към хотелите и къщите за гости също нямат право да работят. Позволени са събиранията до 15 души.

Засилени проверки ще има в София и страната за спазването на мерките. Полицията ще проверява за нерегламентирани събирания. Акцията започна още вчера в местата, където студентите традиционно се събират за 8 декември.

Преминаването към дистанционно обучение опразни "Студентски град" в София. Има обаче малцина, избрали да останат в общежитията. От Националното представителство на студентските съвети са призовали празнуващите да спазват мерките.

"Ние направихме апел към студентските съвети да се уведомят домовите съвети на съответното висше училище, за да може да има някакво наблюдение", посочи Даниел Парушев от НПССБ.

"Нашите студенти са достатъчно съвестни, за да се съобразят със заповедта на министъра и да празнуват, спазвайки всички ограничения", обясни зам.-ректорът на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова.

Oбщинcкитe влacти и пoлициятa пo мecтa щe cлeдят дaли ce cпaзвaт прoтивoeпидeмичнитe мeрки и нямa дa дoпуcкaт cъбирaнeтo нa пoвeчe oт 15 души нa eднo мяcтo.

Президентът и премиерът честитиха студентския празник с публикации в социалните мрежи. Бойко Борисов пожела на студентите да бъдат здрави, независими и целеустремени. От тях зависи България да се съхрани с традиции, ценности и морал, посочи той.

"Днес повече от всякога имаме нужда от достойни и образовани хора", допълни министър- председателят.

Румен Радев посочва, че студентите са призвани да променят моралния климат в обществото и да сътворят нова България. Държавният глава се обръща и към университетските преподаватели.

"Университетите обучават професионалисти, но високата им цел е да градят личности.", посочва още президентът. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!