Студенти от Варна с престижна награда от Европейската космическа агенция за проект за космическо летище. Възпитаниците на Висшето военноморско училище бяха отличени в конкуренция с 200 екипа от цял свят в конкурс в аерокосмическия център в Париж.

Светослав Георгиев и колегата му работят върху проекта 6 месеца. Разработват комплекс с два летищни центъра.

"Първият е за хоризонтално излитане, който е за космолети, които, да го кажем така, са модифицирани самолети, които могат да излетят до 100 км. височина, а другите са точно ракети с отделна капсула за пасажери", обясни Светослав Георгиев.

Комплексът разполага с всичко необходимо за космически туризъм – тренировъчен център, обсерватория, музей, хотелска част.

"В самия комплекс сме изградили вътрешни линии. Едната е метролиния, която е напълно автоматизирана и е с изкуствен интелект, а другата е бус линия, и тя е напълно автоматизирана", допълни Светослав Георгиев.

"Аз през цялото време се мъчех да свия рамките на това, което правят, защото наистина е много мащабно, те през цялото време чупеха тези граници и беше прекрасно, че ги чупеха и че ги счупиха толкова красиво", каза ръководителят на проекта доц. д-р Веселка Радева.

Българите са отличени за най-добра идея, представяне и визия на проекта.

"Успехът е много голям, защото към тях е проявен интерес от големи частни космически агенции, които са били впечатлени от размаха на идеята, от обмислеността на всеки един детайл, всяка зона", допълни доц. Радева.

Студентите планират сега да разработят проекта конкретно за територията на България.