Днес темата трябва ли да има държавен монопол върху производството на ток за спешни нужди на енергийната система, така наречения студен резерв, предизвика дебат в парламента. 

„Допуснахме политиката в енергетиката, понеже много рано започна кампанията, всичко е политика, няма никаква експертност“, коментира Валентин Николов от ГЕРБ. 

С промени в Закона за енергетиката депутатите решиха при необходимост такъв ток да се доставя само от държавната топлоцентрала ТЕЦ „Марица изток“ 2.

На практика, студеният резерв представлява плащане от държавата на централи, за да са в готовност за задействане, ако има извънредно положение или необходимост от електроенергия, а една от заинтересованите централи, която доставяше спешно ток е ТЕЦ „Варна“. По-голямата част от акциите са на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

„Разглеждаме текст, който възникна въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи. Текст, който няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система“, каза Рамадан Аталай от ДПС. 

„Уважаеми г-н Аталай, няма омраза, с любов ще ви отнемем тези 60 млн. и с любов ще ги насочим към държавната енергетика“, отговори Искрен Веселинов от Обединени патриоти. 

За около две години ТЕЦ „Варна“ е имала 5 включвания със задача спешно да произведе ток за енергийната система на България.

Снимка: btvnovinite.bg

Работила е 40 денонощия, научи bTV от Електроенергийния системен оператор към Mинистерството на енергетиката. За този период ТЕЦ „Варна“, след спечелване на търгове за разполагаемост, е получила от държавата около 53 млн. лв. 

Снимка: btvnovinite.bg