"Венис Марина" – фирмата, която бе свързана с изливането на бетон и строенето на сгради в резерват „Ропотамо” опроверга разпространяваната в медиите информация. Все пак от концесионера обявиха, че започнали да почистват и да се подготвят за сезона, преди да имат разрешение от Община Приморско.

Според управителя Здравко Казаков, цитиран от БГНЕС, липсата на нарушения е установена от проверките на контролните органи в лицето на Община Приморско, Областна управа - Бургас и РИОСВ – Бургас.

След сигнали за строеж в резервата вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас. Тя установи изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост.

От фирмата във вторник обясниха, че става въпрос за почистващи дейности. „Във връзка с подготовката на туристическия сезон, фирмата -концесионер "Венис Марина" предприе почистване на района и обновяване на съществуващата материална база. Всички дейности, които са предприети, са в съответствие с нашите задължения, регламентирани в концесионния договор.

За да изпълним задълженията си, стартирахме акция по почистването на реката и местността около нея. Започнахме освежителен ремонт на съществуващото открито заведение. За да осигурим комфорта и безопасността на туристите подменихме изгнилите дървени подпорни греди на постройката. Ремонтните дейности са съгласувани с РИОСВ. Не е извършена промяна нито в конструкцията, нито в квадратурата на заведението – стриктно се спазват всички параметри, заложени в договора”, казват от концесионера.

Все пак признават като „единствен пропуск”, че наетата за реконструкцията фирма е започнала работа, преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско.

„За да спазим стриктно изискванията на Закона, спряхме всички дейности до приключване на административната процедура. Ремонтът ще бъде възобновен веднага, след като Община Приморско издаде по надлежен ред разрешителното”, заявява още Здравко Казаков.