Екоинспекцията в Бургас спря строителството в резервата „Ропотамо” и прекрати договора на ползвателя – фирма „Венис Марина", съобщи Министерството на околната среда и водите.

По-рано във вторник концесионерът опроверга информацията за незаконно строителство на територията, като обясни, че са започнали да почистват и да се подготвят за сезона, въпреки че нямат разрешение от Община Приморско.

При проверка на място обаче РИОСВ констатира, че фирмата извършва цялостна подмяна на съществуващата постройка с нова. Това практически е строителна дейност, която не е била съгласувана нито с местната екоинспекция, нито с МОСВ и е в нарушение на Закона за защитените територии.

„Венис Марина” има съставен акт за установено административно нарушение и ще понесе санкция между 5 000 и 50 000 лв. за строителство в защитена територия.

Междувременно МОСВ заплаши директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев с последно предупреждение за уволнение заради занижения контрол върху дейностите на територията на резервата.

Дейността на концесионера не е била проверена от екоинспекцията, а Георгиев се оправдал, че че се е работило през почивните дни.

„Той е виновен, че не е упражнил контрол. Твърденията са, че строителството се е извършило в събота и неделя, но ние не приемаме това обяснение, тъй като имаме специални хора, имаме охрана в резерватите и охраната на резерватите няма почивка, там трябва да си отварят очите през всичките дни,” обясни пред bTV зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Въпреки, че след скандала с дюните в Несебър, това е поредният случай с участието на екоинспекцията в Бургас, началникът й ще бъде наказан само с предупреждение за уволнение.

„Договорът „Разходка с лодка” няма основание да се счита, че ще бъде към настоящия момент прекратен и че ще бъде застрашен туристическия сезон като бъде премахната тази дейност от резервата,” коментира началникът на Дирекция контрол на околната среда в РИОСВ-Бургас Димитър Трошев.

От фирмата обясниха, че са изпълнявали задълженията си започвайки почистване преди сезона. Ремонтът бил освежителен, а целта му само да се подменят изгнилите дървени подпори на постройката. Концесионерът ще бъде глобен заради непозволена дейност в най-застрашената защитена територия в страната.