На 12 декември строителите ще изкарат 1000 машини строителна техника на мирна демонстрация. Това съобщи председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) Илиян Терзиев.

Машините ще са без вериги и ще бъдат разположение по бул. „Цариградско шосе” в участъка от голям търговски център в посока - изход от София.

Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, президентството и в министерския съвет, подкрепена от около 53 000 души.

Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действия в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

От Камарата настояват в подписката да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, като посочиха, че имат предвид БСП.

В началото на ноември БСП настоя за независима техническа експертиза за качеството на пътищата и магистралите у нас. Елена Йончева, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искането си в Агенция „Пътна инфраструктура”.

Подкрепям българските строители, заяви в отговор на строителите депутатът от БСП – Елена Йончева. В писмо, изпратено до медиите, тя посочва, че със строителите настояват за едно и също – „да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот".

Според нея искането за експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, е начин да се изчисти всяко съмнение в професионализма на българския строител.

От Камарата на строителите поискаха да се спре разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност и предвидимост за бранша, както и предвидимост за развитието на сектора.

Друго искане на бранша е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която над 1000 са били фирмите, работили по нея, а над 70 000 са били заетите.

Според ръководството на камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като вероятно целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор.

Още за проблемите на строителите вижте във видеото