Съществуват съмнения около строежа на нов захранващ водопровод в Шумен. Има ли проблеми в изграждането на новата тръба?

Новата водопроводна тръба трябва да реши дългогодишния проблем с водоснабдяването в Шумен. Според Красимир Минев обаче начинът, по който тя се полага крие риск от аварии.

„Обратната засипка е проблем. Също не ми е ясно как ще бъде направена проба на тези тръби. Връзките са заринати. Как ще се направи хидравлична проба тогава? Общо взето е това. В предните дни се зариваше директно, а сега гледам са почнали да уплътняват“, обяснява Красимир.

Проектът е за 68 млн. лв. След сигнала надзорът извърши проверка на място.

„Спрямо детайла, в напречния профил на проекта е дадено, да се изпълни подложка под тръбата с изкопаната земна маса, която е пресята до определена фракция. След това тя се уплътнява, полага се тръбата и първоначалната обратна засипка до 20-30 сантиметра. Над диаметъра също засипката е със същия материал, който е изкопан на терен“, обяснява Дочко Дочев, който отговаря за надзора.

„Имаме кота до която трябва да стигнем, изпълняваме три пласта от земната почва, която сме изкопали след предварително пресяване, като това нещо изключително много се контролира“, обяснява и Георги Гигов, представител на фирмата изпълнител.

„За нас е изключително важно да успокоим гражданите и хората, че се полага точно това, което трябва да се полага“, категорична е и Надежда Петкова, която ръководи проекта.

Строителните дейности по новия водопровод трябва да завършат до края на годината.