Обявената за незаконна триетажна сграда на ловното стопанство край язовир "Искър" изненадващо е стигнала до почти завършен вид. Това видя наш екип, половин година, след като от кметството в Панчарево обявиха, че строежът няма разрешително, а директорът на ловното стопанство беше уволнен.

Така изглеждаше постройката през август, когато след сигнал на общинския съветник Владислав Панев, Район Панчарево и ДНСК обявиха, че няма разрешително, внесен проект и надзор.

Така изглежда тя сега - с прозорци и дървена фасада. Собственик е Държавното ловно стопанство „Искър“, а изпълнител на строежа с договор за съвместна дейност е фирма "Био Майнинг АД", свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

Едва преди няколко дни, след въпрос на сайта "Дневник" от район Панчарево, са изпратили до общинския строителен контрол протокол, че сградата е незаконна.

Кметът на района Николай Гюров обяснява забавянето:

- Още на 11.11. е съставен проектопротокол, който аз съм разгледал задълбочено, възникнаха въпроси, чиито отговори не бяхме получили веднага, което наложи допълнителни проверки.
- Докато правихте тези проверки забелязахте ли, че някой строи?
- Всъщност последните 3 седмици ние не сме ходили на терен.
- Документално само сте проверявали?
- Анализирайки всъщност стигнахме до заключенията. Нито едно нормално човешко същество не е смятало, че в зимните месеци там ще се извършват строителни дейности.
- Това нарушение ли е от страна на строителя?
Категорично.

След покана за позиция на изпълнителя "Био Майнинг", оттам ни пренасочват към директора на държавното стопанство - собственик на имота - Мирослав Джупаров, назначен през декември.


„Откакто съм директор на това стопанство, не се извършват никакви ремонтни дейности. Това, което се е случило, мога да отдам... самите фирми, те не са от днес за утре да се поръчват нещата, може и преди самите проверки включително да са били поръчани или платени самите ремонтни дейности“, обясни Мирослав Джупаров.

Въпреки че уволни предния директор заради случая, държавното стопанство, заедно с фирмата оспорва, че строежът е незаконен. Твърдят, че по-рано на същото място е имало стара работилница и няма ново строителство, а само ремонт.

На архивни сателитни снимки в системата на „Гугъл Ърт“ обаче от периода 2010-2020 г. не се вижда никаква постройка преди строежа. От Район Панчарево вече са изпратили констативния протокол към дирекция „Общински строителен контрол“ и чакат разпореждане какво да правят с новата "работилница".