Има ли незаконно строителство на огромна сграда в държавното ловното стопанство до язовир Искър?

Кой строи във вододайната зона на София, в пълния с много диви животни комплекс? 

Ловното стопанство "Искър" е едно от двете най-елитни ловни стопанства у нас. Територия, ограничена за случайни хора. Кадри с дрон, публикувани в социалните мрежи по-рано през седмицата, доведоха до проверка на общинските и държавни институции дали вътре се извършва незаконно строителство.      

Сигналът за строителството подава столичният общински съветник Владислав Панев. Той заснема с дрон строежа на иначе недостъпната територия.

"Получихме сигнал от граждани от Самоков, че се строи огромен комплекс на територията на държавното ловно стопанство от приближения до Ахмед Доган Румен Гайтански – Вълка. Веднага реагирахме, пуснахме дрон, тъй като с просто око всичко е заградено. Няма как да се види нищо. Пуснахме дрон и то се оказа на 100-150 метра от язовир Искър. Наистина се строи комплекс, за който се оказа, че няма абсолютно никакви строителни книжа", обясни Владислав Панев. 

Строителният контрол направи проверка на място, но още преди да има официален резултат, директорът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов уволни шефа на ловното стопанство Искър. 

Попитахме строителния контрол на столичната община какво се строи и кой го е разрешил. 

"Проверка на Направление "Архитектура и градоустройство" не установи наличието  на одобрени строителни книжа за обект на територия на  държавно ловно стопанство "Искър". Столичната община ще извърши проверка на място и ще състави констативни актове за предприемане на действия срещу незаконните строителни дейности в обхвата на държавното ловно стопанство", отговориха от Строителния контрол. 

Потърсихме и фирмата, която според Владислав Панев има отношение към строителството. Засега нямаме отговор от тях. 

След като инспекция на място вече беше направена от инспектори от ДНСК, се очаква в следващите дни и строителния контрол на Столичната община да дойде на място и да направи проверка.