Втори ден по ред партиите от евроатлантическото мнозинство размениха остри реплики в кулоарите на Народното събрание. Ябълката на раздора беше кой с кого колко е работил и дали това трябва да продължи. ГЕРБ дадоха заявка за широка коалиция.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако го сметнем по трънския курс – близо 50 законопроекта и от 270 дни на правителството – над 150 сме били заедно трите партии“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той счете, че в едно парламентарно мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа.

От „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ обявиха, че обсъждат различни теми с доскорошните си партньори. Но без срещи, само по телефона.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Първо трябва да сме честни към избирателите. Ние казваме, честно, че сме в явна коалиция с ДБ. ГЕРБ и ДПС трябва също да заявят честно, че и те са заедно. И всъщност всички срещи, за които Борисов говори са като среща на две коалиции. Когато става дума за тях – човекът, с когото може да се говори, за да се вземат крайни решения, обикновено е Пеевски“, каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„С Кирил съм работил много по-добре отколкото с Борисов – много по-лесно и много по-често. Ако гледаме така, то по-скоро ние сме в коалиция с него. Може да се случи, че ние с Кирил да управляваме, а Борисов да е опозиция. Това той трябва да го разбере. Кой казва, че Борисов задължително трябва да управлява“, категоричен беше лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Снимка: БГНЕС

Партиите бяха категорични, че не се месят по никакъв начин в конструирането на служебната власт. Според твърденията им те няма да предложат и министри, които да бъдат включени в кабинета „Главчев“.