Отново прехвърчаха искри между управлявалите доскоро некоалиционни партньори ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Ако г-н Борисов не го е страх, нека подкрепи комисия за „Турски поток“, каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ пред журналисти в Народното събрание. От партията коментираха още, че няма да допуснат сливане на „Турски поток“ с „Лукойл“.

Съпредседателят Кирил Петков направи уточнението, че ако ГЕРБ-СДС искат да говорят за „Лукойл“, ще получат председател от тяхната парламентарна група. По този начин и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС ще могат да засекат изказаните информации.

„Ние сме винаги за пълна прозрачност, няма от какво да се страхуваме“, добави Петков.

„Понятие „Турски поток“ на територията на България няма“, каза Бойко Борисов в отговор.

„Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, като „Балкански поток“, което да носи толкова пари на българите – 1,309 млрд. печалба чиста. Ако колегите от ПП-ДБ искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадат интересите на България в полза на Гърция, може още днес да внесат решение и да спрат „Балкански поток“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Щом ще работим за интересите на други държави, поне да е ясно, че работим за интересите на чужди държави“, добави Борисов.

Той съобщи, че към днешна дата от Солун през Петрич между 8 и 10 млн. руски газ влизат в България. „Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби“, добави Борисов.

От ДПС подкрепиха създаването на комисия за „Балкански поток“, но искат уверение от Кирил Петков, че ПП-ДБ ще подкрепи в нея да се разследва и дерогацията на „Лукойл“. Председателят на партията Делян Пеевски заяви, че иска всичко да се разследва.