България ще получи финансова помощ от Европа за справяне с чумата. Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните – Витянис Андрюкайтис.

Първият транш от 2 милиона и 900 хиляди ще получим до дни. Средствата са за лабораторно оборудване, дезинфекция и превенция на болестта. Останалите 11 млн. ще компенсират  вече ликвидираните огнища на чумата. 

„Те се актуализират всеки месец. Днес те са 11, но утре няма да бъдат толкова. И като процент, като сума за съфинансиране на ЕС за компенсация на животни, това нещо всеки месец ще се надгражда. Всички, които са спазили правилата, те подлежат на компенсация”, каза д-р Александра Митева от БАБХ.

От Земеделското министерство не отрекоха, че са допуснали пропуски за намаляване на популацията на дивите свине и личните стопанства.

„Нормалният годишен отсрел възлиза на от 40 до 60% от популацията, а при такива ситуации се препоръчва дори до 80%, е ние не можахме да го постигнем. Това няма как да го постигнем”, заяви доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието.

А заразата вече е обхванала 10 области от страната. Огнищата са 30. Шест от тях в големи индустриални ферми.

„Мерки има, сега ще видим колко са ефективни”, допълни доц. д-р Янко Иванов.

От Брюксел министър Десислава Танева благодари на стопаните, които следват мерките на държавата:

"Изрично комисарят постави темата, че до нас е Гърция, Македония, Сърбия и ние трябва да сме отговорни в тези мерки, за да не станем причинител за разпространение”, заяви министър Танева.

Поставени са 400 капана за диви прасета.

Капаните действат от днес. Сдруженията правят още. Те ще бъдат поставени в съгласуване с горските стопанства. Целта е да се намали популацията на диви свине.

В събота започва ловният сезон за птици. От 2975 налични ловни дружини 104 няма да имат право да ловуват. Такива например са дружините в село Вардим, Свищовско.

"Държавата, в лицето на БАБХ, има договор, така че ние имаме във всяка една точка на България ветеринарно-медицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат там сключени договори и т.н., но това не отговаря на истината, че ние нямаме обслужване", заяви зам.-министър Янко Иванов.

Опозицията с критики към премиера заради чумата. От БСП коментираха, че в разгара на епидемията Борисов се среща с футболен клуб "Арда" и поискаха прокуратата да се намеси заради бездействието на длъжностните лица, които са довели до епидемията, както и държавата да сключи рамков договор с 2000 ветеринари на частна практика, които работят само с големите свинекомплекси.

„Потресаваща е информацията, която днес излиза днес от МС. Не може цялата ти държава да ври и кипи, да имаш такова социално напрежение, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш, и единственото прессъобщение от МС да бъде среща с ФК „Арда” на премиера”, заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

От Министерство на земеделието и храните добавиха, че проблемът започва да се политизира:

“Това са мерките и други мерки няма. Разбирам, че са непопулярни, но не са в полза на конкретен стопанин”, допълни доцент доктор Янко Иванов, заместник министър на земеделието.

“Пропуски има! Не ги отричаме. Пропуските са, вместо да редуцираме популацията на диви прасета ( ...) Защото ловците трябваше да го свършат. Ние можехме да ги приканваме и да има стимули. Мерки има и сега ще видим колко са ефективни.

“Другият пункт, в който ние не успяхме, е относто личните стопанства, които не са регистрирани и за голямо съжаление създават проблеми”.