Живеем безметежно само заради добрата воля на Ердоган. Това заяви бившият депутат от БСП Страхил Ангелов в студиото на „Лице в лице” по bTV. По думите му, ситуацията с имигрантите, идващи от Сирия, е относително спокойна в България, само защото турският президент Реджеп Ердоган не е решил да изпрати насам част от двата милиона сирийски бежанци, които живеят в Турция в момента. Ангелов подчерта, че политическата ситуация в южната ни съседка може скоро да се промени, тъй като предстоят избори.

Според Ангелов само една десета от бежанците бягат от война. Много от останалите са икономически имигранти. „Те не са ядрени физици, не са лекари. За какво са ѝ на Меркел тези хора?”, запита Ангелов. По думите му много от хората, които са настанени в лагера в квартал „Враждебна” са неграмотни.

В студиото на „Лице в лице” Ангелов коментира изключително тежката зима, която очаква хилядите мигранти отправили се към Западна Европа. Част от причината за проблемната ситуация се корени в липсата на силни лидери, подчерта бившият депутат от БСП.

Страхил Ангелов заяви, че Близкият изток тепърва ще генерира несигурност. Според него е странно, че досега „Ислямска държава” не се е обявила явно срещу Израел – една от често повтаряните гледни точки от ислямистите по света. Ангелов изрази мнение, че САЩ, Израел, Катар и Саудитска арабия подпомагат групировката финансово и с военна помощ. Възможната причина за тази подкрепа е желанието Израел да продължи да съществува „безметежно” в региона, допълни още бившият депутат от БСП.