Масови демонстрации за легализиране на марихуаната се състояха вчера в няколко града в Полша, предаде агенция Полската информационна агенция.

В столицата Варшава под звуците на реге и хип-хоп музика към 500 души носеха транспаранти с текстове като "лечение, а не наказание" и скандираха: "Садим, пушим, узаконяваме." По пътя си демонстрантите спряха пред президентския дворец, където също скандираха за декриминализиране на притежанието на "лека" дрога.

Шествието завърши до сградата на Върховния съд. Сред демонстрантите беше и заместник-председателят на Сейма Ванда Новицка.

В южния град Люблин около 200 души също се обявиха за отменяне на наказателната отговорност за притежание на марихуана от пълнолетни лица. Те издигаха лозунги, които пропагандират, че забраните пораждат мафия и че е по-добре леките наркотици да се продават в кафенетата, отколкото от улични дилъри.

Подобна демонстрация имаше и в западния град Вроцлав с участието на около хиляда човека.

От Дружеството за рационално използване на конопа, което е организатор на протестните прояви, твърдят, че наказателното преследване за притежание на минимални количества марихуана засяга само потребителите, а не търговците.