Войната на пътя не спря и навръх националния празник. Инциденти, катастрофи и задръствания белязаха днешния 3 март.

Липса на организация от страна на Пътна полиция и липса на толерантност от страна на шофьорите - така могат да се обобщят проблемите с пътуванията днес.

Интензивният трафик по магистралите "Струма", "Хемус" и "Тракия" продължи и във втория от почивните дни.

Десетки шофьори попаднаха в задръстване на столичния бул. „Цариградско шосе” в пиковите часове около обяд. Напускането на столицата ставаше изключително бавно и изнерви шофьорите.

Снимка: Аз, репортерът

Най-натоварено беше около Шипка. 

Хиляди българи се качиха на историческия връх, за да отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Голяма част от тях обаче попаднаха в капана на голямо задръстване в района на връх Шипка.

Церемонията започна с близо час закъснение заради задръстванията, които се получиха от двете страни на прохода. Над 5000 автомобила задръстиха пътя и от казанлъшка, и от габровска страна.

Зрителка на bTV съобщи за липсата на каквото и да е организация при изкачването на върха. „Стотици българи и техните деца бяха лишени от възможността да празнуват най-българския празник на това свято място”, казва жената.

Коли и автобуси са останали в капан в края на село Шипка, включително общински автобуси, организирани от община Казанлък за извозване на желаещите да празнуват на Шипка. Единствената възможност за хората да стигнат до мястото на тържествата е била да изминат 12 км пеш, възмущава се Ива Драганова.

Националният празник бе помрачен от катастрофи в района на върха. След края на официалната част множеството се отправи към колите си, за да слезе от върха. Движението обаче - от и към връх Шипка, бе напълно блокирано.

Причина бяха станалите катастрофи в двете посоки на прохода и от казанлъшка, и от габровска страна.

При инцидент на пътя бе блъснат младеж. Линейката трудно стигна до пострадалия, заради тежки трафик. Раненият е откаран в болница.

По-късно втора катастрофа напълно затвори прохода Шипка. Хиляди хора бяха принудени да стоят в автомобилите си блокирани, докато текат следствените действия по изясняване на причините на двата пътни инцидента.

Тежък пътен инцидент затвори временно Прохода на Републиката. Пострадали са петима. Произшествието е станало около обяд, след като лека кола навлязла в насрещното и се блъснала в камион. Шофьорът на тира е направил опит да избегне удара, но без успех. В резултат на странично-челният сблъсък тежко пострадали са водачката на автомобила, мъж и дете на 1 година. Шофьорът на камиона и спътникът му са с по-леки наранявания.

В първия от серията празнични дни, движението към Гърция и в посока Банско е изключително натоварено. Не са малко и българите, които избират да посрещнат празника в спа-курортите в Огняново и Сандански.

Кадри от задръстването на пътя за връх Шипка и блокирана кола на пожарната получихме и в рубриката "Аз, репортерът":

Очакваме вашите сигнали, снимки и видеоматериали в "Аз, репортерът"