Ваканция започва за учениците в София от днес заради обявената грипна епидемия. Те ще се върнат на училище отново на 7 февруари заради сливането на дните с междусрочната ваканция.

До сряда в грипна ваканция са училищата в Хасково и Ямбол, а до днес – в София-област и Габрово.

Ваканцията за учениците в Бургас ще продължи и през следващите четири дни – до 2 февруари, включително, заради продължаването на епидемията в града.

В Перник и Пазарджик епидемията вече премина.

Малко преди обяд обаче такава беше обявена за област Враца.

Според здравните инспектори в момента сме в пика на грипа. От началото на годината досега са се разболели около 400 хил. българи.

Проф. Даниела Петрова от Александровска болница коментира, че отделението ѝ е пълно, но това е нормално за този сезон, тъй като в него се изострят белодробните болести, особено хроничните. „Има вирусна инфекция, но само около 20% от пациентите са с усложнение след такава инфекция. На първо място сред усложненията са пневмониите, които, за щастие, в сравнение с грипните инфекции в предшестващите години протичат затегнато – налагат лечение в болница, но няма такива тежки усложнения, които да водят до остра дихателна недостатъчност и лечение в интензивни условия“.

Заради грипната вълна са ограничени профилактичните прегледи, ваксините, свижданията в болници и детските и женски консултации.

По всяка вероятност до края на седмицата още области ще обявят грипна епидемия.

Вижте повече във видеото: