На втория ден след Възкресение църквата почита Светите апостоли и Света Богородица. В Бачковския манастир " Успение Богородично" изпълняват древна традиция с лика на Божията майка.

Вярването, че днес, на втория ден от Великден, силата на чудотворната икона Света Богородица Елеуса е най-голяма, доведе тук хора от ранни зори. През целия ден стотици чакаха търпеливо, с часове да се поклонят пред образа на Божията майка, която чува молитвите и помага на всички. 

За литийното шествие от олтара беше изнесено благодатно копие на чудотворната икона. Литийното шествие е най-старият църковен ритуал у нас - повече от 400 години вярващите поемат по стръмния път и минават над 4 км в планината, до местността Клувията, където е открита иконата.

Снимка: БГНЕС

Те я носят на ръце, в знак на благодарност или с молба за помощ. Най-често молитвите са за здраве, а историите на хора, получили изцеление и втори шанс, са стотици.

В ранни зори стотици пристъпиха храма с молитва и благодарност. Сред тях е Жулиета, която идва всяка година, откакто чудотворната икона излекувала майка й.  

"Божията майка винаги помага, слава на Бога, спаси майка от тежка операция. Дойдохме да благодарим“, каза Жулиета Бегова.

Копието на Света Богородица Елеуса напуска манастира веднъж в годината, на втория ден от Великден. Вярващите го носят на ръце до местността Клувията, където според преданието иконата е скрита в скална пукнатина 140 години.

"И по целия път да се молим на пречистата Богородица да ни закриля, да моли своя пребожествен син, който държи в обятията си за мир и благоденствие на целия ни народ ", каза Епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир.

"От чудотворната икона съм видял много чудеса, много неща ми е сбъдвала. Най-голямото чудо е, че майка ми беше нападната и никой не вярваше, че ще оживее, но ето с Божията помощ тя е жива", разказа Радомир Спасов.

През целия ден в Светата обител не спря потокът от хора, които идваха с молитва пред светинята. Следобед копието на иконата беше върнато обратно в манастира, до следващата година.