Стотици хора се обединяват в помощ на 15-годишно момиче от Петричко. Йоана Иванова страда от изключително рядко заболяване, а единствената ѝ надежда е операция и скъпо следоперативно лечение.

Сумата е непосилна за семейството и затова местни хора организират благотворителни прояви.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-добре от всичко Йоана може да танцува. Но това се променя за един миг.

„Животът ѝ се промени в мига, в който получи Сарком на Юинг, или злокачествен тумор на меките тъкани. При нея е на дясната ръка”, обясни Валентина Тачева, леля на Йоана.

Подутината, която момичето свързва с натоварване при писането, се оказва рак. След среща с турски лекар в болница в София семейството решава момичето да се оперира. Следват 6 курса химиотерапия и лъчетерапия.

„Всичко това дотук струваше 60 000 евро, или 120 000 лева. В момента за операцията са ни нужни 60 000 евро, като имаме от тях преведени в клиниката 40 000 евро”, допълни лелята на момичето.

Снимка: btvnovinite.bg

Голяма част от парите са събрани чрез дарителски кампании. Хора от района чистят, правят мартеници и продават играчки. Домът на баба ѝ се е превърнал в работилница.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато Йоана и родителите ѝ са в Турция, в село Яворница я чака брат ѝ. „Тя е уникален човек, борбен е най- силната дума, защото не само за това изпитание. Тя никога не се е предавала за каквото и да е”, категоричен е Кристиян Иванов.

След операцията предстоят още 6 курса химиотерапия, затова усилията за събиране на средства не спират. Предстои концерт в Петрич, сумата от билетите ще е за Йоана.

Ето и банковата сметка, на която може да помогнете:

Йоана Евгениева Иванова

IBAN: BG06FINV91501317244595

SWIFT CODE: FINVBGSF