Протест се проведе пред Съдебната палата в София тази вечер. Стотици се обявиха против домашното насилие и в подкрепа на жертвите. Такива протести има също в Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Те са под надслов „Нито една повече“, защото по данни на Министерство на вътрешните работи жертвите на насилие тази година са 4 пъти повече, отколкото регистрираните случаи през 2021 г.

Над 2000 са обажданията за пострадали от насилие на горещия телефон от началото на годината. Това стана ясно на кръгла маса под надслов "Любовта не боли! Говори! Помогни!", организирана за Международния ден за борба с домашното насилие.

„Преди 30 години бях отвлечена, опитваха се на мой гръб да изкарват пари на цената на моята свобода и достойнство. Не можеш да се възстановиш напълно от такова нещо, но да се измъкнеш от ролята на жертва е ключово важно“, казва Галина.

Галина е преживяла всякакво насилие - сексуално робство и психологически тормоз у дома. Всичко започва, когато е на 19 - в един апартамент с четирима мъже. Успява да избяга като скача през балкона.

„Никоя от нас не е длъжна да излиза публично с историята си, но е важно да не мълчи, важно е да потърси и намери подкрепа“, заяви Галина Лалчева.

Насилието няма пол, но най-често жертвите са жени и деца, а експертите отчитат ръст.

„Някои от жените са в изолация и безработни. Дори висококвалифицирана и силна жена в момент на криза може да се свърже с някой, упражняващ насилие“, отбеляза Надежда Стойчева директор на фондация „Асоциация Анимус“.

Телефон за пострадали от насилие

Затова омбудсманът държи да се приеме нов Закон за защита на жените от домашно насилие. 

„Средно 20-25 жени на година са убивани в партньорските си връзки, но далеч не е реалната ситуация. Най-тежките случаи са емоционалният тормоз, едни наказателни отношения, често съпроводени със зависимости – икономически, социални и семейни“, обясни омбудсманът Диана Ковачева.

Над 2300 искания за защита са постъпили в районните управления на МВР само за първите 8 месеца на година.

„Вече имаме първата в страната правна клиника, в която напълно безплатно квалифицирани адвокати помагат на жени за издаване на ограничителни заповеди, а първите 10 дела вече са факт само 3 месеца след началото“, съобщи Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

13 са кризисните центрове за безплатно настаняване на жени и деца, жертви на домашно насилие. Има и гореща линия за сигнали.