Стотици хиляди българи са без личен лекар. Това показва правителствената национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги.

Над 800 хиляди души в близо 4000 населени места нямат достъп до личен лекар. С най-много общопрактикуващи лекари е област Плевен - един на 1311 здравноосигурени. Най-малко са в областите Кърджали и Разград, където на един специалист се падат по повече от 2500 пациенти.

Средната възраст на личните лекари у нас е близо 60 години, а една четвърт работят и след пенсия. Да чакаш за преглед за някои е предизвикателство, за други – не, но отчитат проблем.

Разград е сред най-засегнатите - там джипитата са едва 45 на 100 000 население.

„Ако има някакво заплащане за неблагоприятни райони, не такова символично, каквото е в момента, от 100 лева, с което колегите не могат да си платят даже и наема, в малките населени места няма да има нужда да се разхождат до града, за да вземат например направлението за очен“, каза д-р Селиме Карагьозова.

Затова сред предложенията на властите са еднократна помощ за разкриването на практика в труднодостъпен и отдалечен район, други суми за разходи и за допълнителен персонал.

Прогнозата на Института по обща медицина е, че в следващите 10 години между 80-90% от общопрактикуващите лекари в София ще са в пенсионна възраст. 

Доктор Деница Даскалова е с 15-годишен опит. Има около 3800 записани пациенти. Средно на месец идват между 15 и 20 нови. Споделя, че не всички прегледи се плащат от Касата.

„Почти всички сме на прага на възможностите си. За всичките тези 74 деца, минали днес при мен, аз получавам по 2,90 лв. за това, че са мои пациенти, но те ще минат още няколко прегледа, ако някой се влоши, на контролни прегледи, еднократно е финансирането, никой не ми плаща тези 74 прегледа и аз трябва да имам 4000 пациента, за да вържа добър бюджет въз основа на броя записани хора“, обясни д-р Деница Даскалова.

Дигитализацията е ключът казват от пациентските организации.

„С дистанционните прегледи това може да помогне и да скъси пътя на пациента до лекаря, като се видят през Интернет“, отбеляза Виктор Паскалев, председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация.

Очакванията на властите са към 2030 г., заради намаляването на населението, да има по-голямо покритие от лични лекари.