Два пъти "Стомана Перник" е предупреждавала Водното дружество в града и общината, че към предприятието се подават по- големи количества вода от необходимите. 

Реакция обаче е нямало.

Наша проверка на място пък откри огромно изтичане на вода - видимо без контрол и в момента.

Снимка: bTV

От „Стомана” обмислят да заведат дело срещу „Софийска вода”, която подготви Анализа за състоянието на съоръженията за водоснабдяването в Перник.

Там е записано, че чрез клон 2 -  290 литра в секунда се подават към индустриалната зона, което е 40 процента от цялото количество подавано към Перник.

От „Стомана” твърдят и показват, че не ползват водата на пeрничани за производството си.

Снимка: bTV

„Ние с вас в момента сме в индустриалната зона - само че това е водопровод за града. Това не е водопровод за „Стомана”. Този клон две захранва квартал „Изток” и квартал „Мошино”. Тези 290 литра не стигат до „Стомана” - минава транзит”, обясни Константин Стаменов, упълномощен представител на „Стомана индъстри”.

От „Софийска вода” отказаха коментар, но подчертаха, че анализът им стъпва на данни, подадени от ВиК - Перник.

Снимка: bTV

До ноември в „Стомана” ползвали вода за промишлени нужди от язовир „Студена” и от река Струма. Категорични са, че са спрели, когато е било разпоредено от властите. Проверяваме дали е така:

Снимка: bTV

„Отчитащия прибор. Стигаме до моментно подаване - моментно подаване няма – нула. Пломби, стикери…”, показва служител на „Стомана”.

Снимка: bTV

Проверяваме и пътя на тръбите и докато проследяваме пътя на промишлената вода, чуваме звука на шуртяща вода. Какво виждаме - сериозни количества просто текат нанякъде. Хората от „Стомана Перник” казват, че е така от 10-ина години и тази вода със сигурност може да е полезна на домакинствата. Това е водата - според експерт 4 литра в секунда изчезват.

Снимка: bTV

Две писма са изпратени от предприятието, с които предупреждават,че им се подава повече вода. Първото за над 56 хиляди кубика при нужни 25 хиляди - в края на октомври.

Второто за почти 84 хиляди кубика е от първи ноември. То е адресирано и до водното дружество и до общината.

Снимка: bTV

„Подценена ситуация при положение, че промишлеността иска по-малко количества институциите да не направят нужното да намалят този отток и да спестят безценната в момента вода… меко казано непрофесионално”, заяви
Станислав Владимиров, кмет на Перник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!