Приоритетите в бюджета на Столична община през 2015 г. са инфрасткруктура, екология, образование и транспорт, обяви кметът Йорданка Фандъкова при представянето на проекта във Велинград. През следващата година София ще разполага с 1,459 млрд. лв. Предстои бюджетът на София за 2015 г. да бъде разгледан от Столичния общински съвет.

Стратегически приоритет на Общината през следващата година ще бъде сторителството на третия лъч на метрото. През пролетта на 2015 г. ще бъде пуснато метрото до Летището и до Бизнеспарка в „Младост”, ще продължи и изграждането на отсечката до „Хладилника”. Нов приоритет, добавен през последната година, е модернизацията на градския транспорт, допълни Фандъкова и припомни, че 90 на сто от тролейбусния парк е подменен.

„През тази година по улиците на града вече се движат 20 нови трамвая, започнаха доставките на нови 126 автобуси. През 2015 г. ще продължи модернизацията на градския транспорт, работи се по проекти за доставка на 110 нови единични автобуси и още пет нови трамвая”, изброи столичният кмет.

Фандъкова отбеляза още, че през 2014 г. е започнал проектът за модеринзация на осветлението в София, което и в момента се подменя. По план догодина ще бъдат монтирани нови осветителни тела в „Дружба”, центъра и град Банкя.

През 2015 г. ще продължи реновирането на улици и булеварди, строителството на нови детски градини, на завода за отпадъци, предвиждат се инвестиции за обновяването на столичния зоопарк.

За последните пет години са реновирани 84 км основни улици и булеварди, изградени са 14 км нови улици, пет кръстовища на две нива, 54 нови мостове, 134 км метролинии, обобщи столичният кмет.

Община е инвестирала средства за изграждането на над 220 км водопровод, 100 км нова канализация, 48 нови сгради на детски градини, три нови училища, нов музей, направени са инвестиции в сферата на културата. „Това са само част от видимите резултати в развитието на София”, посочи Фандъкова.

„Стабилността, въпреки финансовата криза, е постигната заради предприетите мерки за повишаване на събираемостта на приходите и финансовата дисциплина, както и благодарение на безвъмездно финансиране от ЕС”, подчерта столичният кмет.

Капиталовата програма е малко над 705 млн.лв., повече от половината средства са осигурени от европейски програми и проекти.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че новият програмен период е започнал през тази година, но за съжаление допреди две седмици не е имало нито една отворена програма. „Позволили сме си старта на два големи ключови проекта, защото имаме уверението че ОП „Транспорт” и „Околна среда” ще бъдат отворени”, посочи тя.