Столичната община е готова да осигури места за настанява на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

От Столична община съобщават, че имат готовност да организират и транспорт от украинско-румънската граница до България, като общината разполага с шест оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. 

Столична община предоставя 105 места за настаняване на територията на София и 101 на база на общинско дружество в Приморско.

„Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район „Панчарево“ могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи“, информират още от Столична община.

Кметът на София Фандъкова добави, че екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани.

„В тази изключително тежка ситуация в Украйна, София има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ на украинците, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия“, заяви още тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!