Граждански платформи за измерване отчетоха замърсяване на въздуха в София пет пъти над нормата. Според Столична общината въздухът не е по-мръсен.Въпреки това от там предприемат превантивни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Снимка: bTV

В „Тази сутрин“ по-рано днес директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух“ в Столична община Теодора Полимерова заяви, че според данните на Националната система за мониторинг качеството на въздуха няма регистрирани превишения през последното денонощие (27 декември).

По-късно на сайта на Столична община се появи информация, че във връзка с повишаване нивата на фини прахови частици във въздуха общината предприема допълнителни мерки за 28 декември. Засега ще се мият улиците. Предвиждат се извънредни проверки на източници на замърсяване и на строителни обекти.

„Столична община изпълнява механизъм с оперативни мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. В случая приложените мерки не са във връзка с реализирани превишения, а са във връзка с прогноза за днешния ден с умерен потенциал за замърсяване на въздуха с фини прахови частици“, заяви главният експерт в отдел "Въздух" към Дирекция „Климат, енергия, въздух“ в Столична община Симона Йончева.

По думите ѝ "най-често се задържа мръсен въздух в ниските райони около Централна гара, Подуене, Слатина, където няма възможност за проветряване".

В социалните мрежи министърът на околната среда и водите пък посочи пиротехническите изделия по празниците за основни вредители на атмосферния въздух.

От началото на декември в София са регистрирани четири превишения.

Ето какви са мерките:

Изберете градския транспорт

СО отправя призив към гражданите да ограничат използването на лични МПС. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша (когато е приложимо).

Изберете екологично отопление 

СО отправя призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо).

Ограничете използването на камини 

СО отправя призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник (когато е приложимо).

Извънредни проверки на източници на замърсяване

"Столичен инспекторат" предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Извънредни проверки на строителни обекти

"Столичен инспекторат", съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

Какво показват гражданските платформи за измерване качеството на въздуха?

Според Стефан Димитров от airbg.info мерките на институциите не са достатъчни, изисква се промяна и в поведението на гражданите.

„За голямо съжаление, говорим за този проблем само когато навън мирише и нито гражданите изискват толкова много, нито политиците и администраторите, на които плащаме заплати правят нещо по въпроса“, заяви той пред bTV.

Снимка: bTV

Към днешна дата актуалните карти на airsofia показват тенденция за понижаване на фините прахови частици, но все още има околности в тъмнолилаво.

"Северната част на града е замърсена и традиционните проблемни места, като кварталите. „Христо Смирненски“,  „Овча Купел“, „Люлин“, добави Димитров.

Въпреки че обявиха проверки на сайта си, засега Столичният инспекторат не предвижда такива.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!