Смяна на дограма на столичен балкон завърши с унищожаване на почти цяла колония прилепи. Част от животните, които са защитен вид, са били зазидани и по-късно спасени от природозащитна организация.

За някои може да е изненада, но в жилищните блокове в градовете имаме диви съседи. Прилепи често обитават фуги в панелите. В студените месеци прекарват там зимния си сън. При ремонт на тераса собственик попада на колонията им. Изхвърля над 50 от седмия етаж. Повечето умират, а ремонтът продължава.

В стената са зазидани още прилепи. Фондация "Дивите животни" получава сигнал от съсед и успява да спасят 9 от животните.

У нас прилепите са защитени от закона диви животни, които са застрашени от изчезване.

„Много малко хора знаят, че градовете са пълни със същества като прилепите и това е добре, защото те ни спасяват от много насекоми, ако трябва да гледаме по този начин каква полза носят на човека - те носят безкрайна полза на човека”, обясни Любомила Кривошиева, управител на Фондация „Дивите животни”.

Оцелелите прилепи са във ветеринарна клиника, където ще се опитат да ги спасят. Убиването на защитен вид се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лева и до 3 години затвор.