За 15 минути от квартал „Хаджи Димитър“ до квартал „Красно село“ – от днес това става факт с откриването на третата линия на столичното метро.

Снимка: Ладислав Цветков

С тържественото срязване на лента се откри първия етап от третия лъч. Сред официалните лица бяха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и транспортният министър Росен Желязков.

На метростанция „Медицински университет“ имаше напрежение заради протест и контрапротест. В единия лагер се бяха събрали недоволни, които очакваха Йорднка Фандъкова. По думите им, за да и зададат въпроси за местата в детските градини и за ремонтите на ремонтите.

Снимка: Ладислав Цветков

Другата част от гражданите се бяха събрали, за да изразят възмущение от блокадите в София. Стигна се и до словесни нападки.

Точно в 2 следобед влязоха и първите пътници. 8-километровото трасе с новите осем станции свързва кварталите „Хаджи Димитър“ с „Красно село“.

Снимка: Ладислав Цветков

Третата линия на метрото се отличава със стъклените бариери, поставени на пероните. По този начин пътниците нямат възможност било случайно, било нарочно да паднат на релсовия път.

Според инж. Стоян Братоев трасето по новия лъч е най-сложното в системата на Метрополитена. По думите му е имало много предизвикателства, но важен е бил крайният резултат.

Снимка: Ладислав Цветков

Крайният резултат обаче трябваше да бъде готов в края на миналата година. Поне според кмета на София. През април 2019 г. в своя публикация Йорданка Фандъкова казва, че 8-километрово трасе ще бъде пуснато „до края на годината“.  И продължава да твърди същото в свои „Фейсбук“ публикации през юни, юли и август.

Осем месеца след посочения краен срок, от „Метрополитена“ твърдят, че няма забавяне: „На 5 декември свършиха строителните работи. Оттам започна 9-месечният срок на „Сименс“ да тестват системите. Но те се съгласиха да го направят в 6 месеца. Тоест, трябваше да го направят до май месец, но заради пандемията се отложи до края на август, така че те си влизат в техните 9 месеца“, коментира Братоев. 

От американското посолство у нас също коментираха пускането на третия лъч.

"Ние, служителите на Посолството на САЩ, сме големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София. Много се радваме, че днес ще бъде открита новата трета линия на метрото. Честито, София – с нетърпение очакваме да пътуваме с него", написаха в социалните мрежи. 

Следващите 4 станции до „Овча купел“ се очаква да бъдат открити в началото на следващата година. Очакванията са с откриването на новите метростанции да намалее трафикът в столицата с до 25%.

Проектът за метрото е одобрен преди 50 години. Първите пътници се качват на мотрисите през 1998 г.