Столичани дишат пластмаса. Опасните невидими частици попадат във въздуха заради незаконното горене на дрехи и отпадъци. Лекари предупреждават, че вдишаната пластмаса е изключително опасна за здравето ни.

„Всичко влиза вътре в печките, гори се, става пушек, пушекът създава смог, смогът седи при нас и го дишаме ние”. Това е равносметката за Мартин, който десетилетия живее до столичните Виетнамски общежития, които пушат всяка зима.

Това, което може да се гори и вземе като топлина - от него всичко се ползва, посочва Мартин Марков - жител на кв. "Красна поляна" в София.

Сам сигнализира за няколко огнища за кабели и гуми и смята, че властта не прави достатъчно. Това казват и от проекта airbg info, който който следи за качеството на въздуха чрез мрежа от хиляда граждански станции. Снощи те са отчели нетипичен пик на замърсяването.

„При наличието на 100 мерки за въздух в София, кажете ми кога за последен път реално е наложен законът, колко са написаните актове, колко са спрените автомобили от движение и колко комина са запушени?”, пита Стефан Димитров от airbg.info. 

Горенето на текстил е сред най-вредните източници.

„Много често у тях има оцветители, има пластификатори, има редица друга химия, неща от сорта на разтворители и включително тежки металиу обяснява д-р Александър Симидчиев, пулмолог. 

А вдишани,  те водят до тежки възпаления.

Според лекаря най-малките, т.нар. наночастици, могат да преминат и през белия дроб и да попаднат в организма и да увредят всеки един друг орган.

Мартин отказва да диша въздуха с пластмаса. И е готов отново да протестира.