Близо три десетилетия след историческата дата 10 ноември над 40% от българите предпочитат да живеят във времето на социализма и изпитват носталгия по Тодор Живков, сочи последното национално представително проучване на изследователския център „Тренд“. Една пета от носталгично настроените или не са били родени по онова време, или да били деца.

Всяко управление има и добри, и лоши страни, коментира Мина Кутева – член на младежкото обединение в БСП и дъщеря на депутата от левицата Антон Кутев.

Според нея сред добрите страни на онова време е възможността на всеки млад човек да намери работа спрямо образованието, което завършва, както и равният шанс за качествено и безплатно образование на хората и от елитните софийски гимназии, и от училища в малките населени места.

Снимка: bTV

Музикантът Стоян Михалев, който е член на Националното ръководство на ДСБ, я контрира за равния шанс. Аз  съм завършил елитна софийска гимназия, но за да вляза, трябваше да се явя на изпит и да се класирам само с това, което изкарам, докато за децата на номенклатурата имаше втори списък. Те влизаха и с оценка 2,50, докато моят резултат трябваше да е над 5. Така че не ми говорете за равния шанс, аз си го спомням, той изобщо не беше равен.

Снимка: bTV

В онова време шансът да работиш това, което искаш, просто не беше така – каза още той – имаше едни разпределения – завършваш каквото завършваш и те пращат някъде в провинцията.

Причината толкова много млади хора, които не са живели в онова време, изпитват носталгия по комунизма, е че не знаят колко мракобесен е бил този режим, посочи Михалев. Според него след промените е трябвало това да им бъде обяснено през образованието, а не само да им се казва, че едно време „живяхме много добре“.

Запитани в коя България искате да живеете, Михалев посочи: „В Европейска България“. Според него обаче в момента това не е Европейска България и сегашното статукво я спира да стане такава.

Мина Кутева посочи, че желае да живее в модерна България с добро образование и здравеопазване.

Вижте целия разговор във видеото: