За мен е странно поведението на ЧЕЗ, меко казано непрофесионално, небрежно, груба небрежност на ръководството на тази компания е да тръгва да одобрява толкова голяма сделка за стотици милиони евро, вероятно за около 500 млн. евро, и за такава сделка чешката компания да заявява как е получила писма от три български банки, които ще финансират, очевидно визирайки нашето писмо. Това каза в предаването „Лице в лице” шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Той поясни, че това е едно най-стандартно писмо за интерес, не е нито писмо за ангажимент, нито за подкрепа, финансиране, нито представлява кредит или банкова гаранция.

"Такива писма издаваме всеки ден в практиката си, десетки подобни писма, включително на компанията ЧЕЗ сме издавали множество такива писма, те са се обръщали към нас с питания за различни инвестиционни кредити, от които са имали нужда са за своята дейност. Банката им е отговаряла по стандартен начин, по същия начин и тези финансирания не са се случили в последствие", уточни той и подчерта, че Българската банка за развитие не финансира и не издава банкови гаранции по тази сделка.

"Единствената кореспонденция е, че „Инерком” е подала официално писмено искане и ние сме го разгледали. Това е стандартна, добра банкова практика и процедура, не само в Българската банка за развитие, а и в други банки.

Те задават въпрос към банката бихте ли проявили интерес, ако ние станем купувачи на този актив да рефинансирате заема на компанията към Европейската банка за възстановяване и развитие. Дали имаме потенциален интерес – това е въпросът, и ние отговаряме, да, имаме потенциален интерес да разгледа подобно искане, но това не представлява ангажимент на банката, не е правно обвързващ документ.

Съответно Банката за развитие, за да отпусне кредит, ще ви подложи на тежък, финансов, правен, технически, технологичен, регулаторен и всякакъв друг вид проверки, процедури, които са много тежки, изискват огромен брой документи.

Процедурата отнема обикновено около 4,5,6, понякога до 8 месеца, гледа се от множество експерти, след което тази документация отива с предложение за или против одобряване на определен кредит в Управителния съвет на банката, който, ако прецени, че го одобрява, гласува „за”, след което отива за одобрение в Надзорния съвет на банката, който, ако го одобри – става факт. За всички кредити на 5 млн. лева решение взема Надзорния съвет".

Той подчерта изрично, това не представлява правно обвързващ и валиден ангажимент на банката и не представлява подкрепа за финансиране.

"Това е документът, който потенциално фирмата „Инерком” е дала на ЧЕЗ, и за мен е потресаваща тази небрежност и некомпетентност или умишлено поведение на борда на ЧЕЗ. Вчера затова помолих и чешкия посланик да предаде тази моя позиция на чешкия премиер с молба да си направят съответните вътрешни проучвания и разследване на действията на този борд", поясни Мавродиев.

"Това листче, в което фигурира банката, преразказва информация, която е предадена от борда на ЧЕЗ на чешкия премиер, което е лъжа. Те са излъгали собствения си премиер. Аз го казах много ясно и стоя зад думите си, повтарям го отново пред всички български граждани. Убеден съм, че чешкият посланик ще предаде това на премиера си и предполагам, че ще му бъде интересно да направи проверка на действията на този борд на директорите и на надзорния съвет на компанията ЧЕЗ как точно се одобряват подобни сделки.

Аз отказвам и не намирам за етично някой да използва за параван Българската банка за развитие или която и да е друга българска банка, които предполагам са дали подобни неангажиращи писма за интерес, в един момент да се казва – ето тези банки ще финансират, при положение, че тези банки изрично са казали, че това не представлява ангажимент за финансиране", добави шефът на банката.

Той поясни, че от 25 г. работи по големи сделки и винаги в такива случаи се прави много подробен анализ на кандидат купувача от страна продавача.

"Този продавач обикновено изисква доказателства дали има налични средства по сметките на този купувач със съответния банков документ. Изисква документи от банки, които са неотменими гаранции за плащане в случай на реализиране на сделка или съответно официални документи, изразяващи, че тази банка, в момента, в който се подпише договорът, ще плати от името на клиента. Такова нещо няма и затова е изключително скандално да се хвърля в пространството името на Българската банка на развитие на други банки като това, че са финансиращи институции, при положение, че те имат на бюрото си документ, който казва, че това е неангажиращо писмо. Това е цялата история”, обясни той.

"Не само за тази компания, никога за нито един кредит не ми се е обаждал никой. Държавната банка е най-обикновена търговска банка със собственик държавата. Тя по нищо не се различава от другите банки. Дори, ако една държавна компания поиска кредит от банката, минава по тази тежка процедура, няма изключения. БНБ много стриктно ни регулира и проверява за всяка една сделка.

Тази теза, която се разви как премиерът на България се обажда на Мавродиев, за да даде кредитиране за една сделка е абсурдно нещо.

Абсурдно нещо, защото премиерът е много ангажиран човек и той не се занимава с подобни дребнотемия, той има достатъчно други тежки ангажименти.

Нито премиерът се е обаждал за това нещо, нито Караниколов се е обаждал. Нито един политик не ми се е обаждал. Аз съм доказал през годините, че правя всичко по професионални стандарти и не се подавам на натиск да се случват неща, които не са професионални и не спазват добрите практики".

Ако сега се обърне „Инерком” към банката – отново ще разгледат това искане, каза Мавродиев.

"Ако тя наистина финализира тази сделка и компанията стане нейна собственост, това е един много добър клиент за банката за развитие, за всяка една банка, защото реализира годишни приходи от милиард и 800 милиона лева. Няма банка в България и по света, която да откаже толкова голям клиент, с регулярни приходи, гарантирани обезпечения и постъпления, който ще носи на банката печалба".

Няма малки и големи проекти, има добри и лоши проекти, аз винаги ще подкрепям добрите проекти, в които банката е обезпечена, гарантирана, съответно парите, които ще бъдат дадени ще бъдат върнати с добра доходност. Огромната част от нашите кредити са за малки и средни предприятия, допълни Мавродиев.