„Ако има по-интересни въпроси, по отношение на издаването на българското гражданство, те трябва да се търсят най-вече при издаването на така наречените „златни паспорти“ за инвестиции. Контролът на Агенцията за инвестиции там е проформа. Поискал съм от ДАНС проверка на инвестициите, срещу които се е издавало българско гражданство, резултатите трябва да излязат до 2-3 месеца“.

Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов по време на изслушването си в парламентарната комисия „Магнитски“ в отговор на въпрос на народния представител Хамид Хамид дали са установени конкретни факти по твърденията, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е оказвал натиск или е лобирал при издаването на документи за българско гражданство, особено в тази част на процедурата, за която отговаря министерството на правосъдието.

Стоилов отбеляза, че вече е отговарял на този въпрос писмено и заяви, че „ако е имало натиск, то той едва ли е оставил документална следа“.

Правосъдният министър обяви, че е направил предложение за законовата премахване на процедурата по издаване на гражданство срещу инвестиции.

Що се отнася до Решение 441 на Министерски съвет за списъка на фирми, свързани с лица от списъка на санкционираните по "Магнитски", Стоилов заяви, че той е влязъл в сила с приемането му и е неоспорим факт, а правната му страна е въпрос към юристите.