Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключва възможността да има собствена кандидатира за председател на Върховния касационен съд. 

Той допълни, че процедурата стартира в четвъртък на заседание на Висшия съдебен съвет, но той няма да излезе със собствена кандидатура тази седмица. Мандатът на сегашния председател на ВКС изтича на 10 февруари догодина.

„Самоцелно аз нямам амбиция да предлагам кандидатура, въпреки че имам такова право. Разчитам да постъпят предложения за различи кандидати, аз също мога да изразявам становище по отношение на тези кандидатури или ако видя, че в професионалните среди или обществото се прави предложение за кандидати, които не могат да стигнат до официалната процедура – бих се ангажирал да застана зад такава кандидатура. Не бих обаче влязъл в капана някой да каже, че изпълнителната власт иска да се овладее ръководството на ВКС“, каза Стоилов.

Ресорният министър представи приоритетите на служебния кабинет „Янев 2“ в сектор „правосъдие“. Сред тях са – подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване на взискателността към нейната работа.

Стоилов посочи, че ръководеното от него ведомство подготвя списък с предложения за законодателни промени, включително за премахването на специализираното правосъдие, „инхаус“ процедурите и Глобалния закон „Магнитски“.

Ресорният министър Янаки Стоилов обясни, че по отношение на Агенцията по вписванията и вписването на сделките в имотния регистър, вече става без забавяне. По думите му така рязко се намаляват възможностите за имотни измами.

„Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети в Търговския регистър за изминалите години, продължава работата по свързването на ТР с европейската система“, допълни Стоилов.

Работи се по създаването на Регистър по несъстоятелността, който трябва да бъде факт в края на януари 2022 г. Има активни действия по ускоряването на процедурата за придобиване н българко гражданство.

„За около 3 месеца, по време на управлението на служебното правителство, са обслужени около 7300 лица, които са получили своите удостоверения за придобито българско гражданство. За сравнение, с за цялата 2020 г. са около 5500“, уточни министърът.

Стоилов посочи, че друг важен въпрос, върху който ресорното ведомство се е фокусирал, са изпитите за придобиване на юридическа правоспособност. По думите му са въведени по-гъвкави правила за провеждането им.

„Предприехме действия за подобряване на стопанисването на държавното имущество. Предприети са действия за изземване на имоти, които се държат без правно основание във Варна. (…) Възнамеряваме да намалим разходите за обществени поръчки, свързани главно с доставката на хранителни продукти и да се повиши качеството на изхранването в местата за хора, лишени от свобода“, допълни той.

Министърът обяви, че тече проверка на сключените граждански договори с бюджетни средства за действия, които следва да се извършват от служителите на ведомството. По думите му тече усилена работа по прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към правосъдното министерство.

„Днес преподписах указа, законът ще влезе в сила следващата седмица и се надявам във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресения Бюрото да продължи да изпълнява функциите си“, допълни Стоилов.